lördag 10 oktober 2015

Agrumi di Sicilia - Citrus från Sicilien


Något av det bästa med att vara i Italien är alla de inhemskt odlade frukter och grönsaker som finns att tillgå på marknader såväl som i vanliga matbutiker. Nu närmar sig också den bästa tiden på året för citrusfrukter och många av de finaste kommer från Sicilien. Igår var jag på just en siciliansk restaurang och åt en SORBETTO AL CEDRO som var vansinnigt god. Cedro heter på svenska sötcitron, cedrat eller suckat och är väl inget man träffar på speciellt ofta utom i form av just....suckat. De där syltade bitarna av fruktens skal i bakverk. Eller? Går det att få tag i de färska frukterna även i Sverige numera? 

(Restaurangen heter förresten Sicilia in Bocca och ligger på Via Flaminia 390. Rekommenderas!)




Idag hittade jag sicilianska klementiner och MIAGAWA, eller miyagawa, i den lokala matbutiken. Det sistnämnda är en frukt jag vare sig sett eller hört talas om tidigare. Den kommer tydligen ursprungligen från Japan och ingår i gruppen satsumas och mandariner, men skalet är grönt som på en limefrukt. Smaken påminner möjligen om en blandning mellan mandarin och röd grapefrukt. Väldigt goda!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar