Idag blev det en tur till Herrestad för att tända ljus på kyrkogården, och till Ljungskile för däckbyte i grevens tid och dessutom i veritabelt skitväder... Samtidigt passade vi på att plocka höstens sista äpplen; vinterns röda och härliga Ingrid Marie. Vissa väger upp mot 3 hekto styck! Det fick bli en av mormors klassiker till efterrätt i kväll: ugnsstekta äpplen. Oerhört enkelt, oerhört gott! Äpplen, hackade nötter eller mandel, lite socker, kanel och smält smör. Gröp ur ett hål med en sked och tryck i fyllningen som du har rört ihop. (Se till att det finns lite botten på äpplet kvar) Om äpplena är fasta så skala dem och pensla med smält smör och baka dem i ca 25-30 min i 225 grader. (Om de är av en mjukare sort, skala inte och slå upp "Vår kokbok" på sid 479, för att dubbelkolla tiden i ugnen, men jag tror det är ca 15-20 min.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar